استفاده از وسایل غیر ایمن برای دسترسی به ارتفاع بالاتر و زیر پایی همچون جعبه و نردبانهای غیر ایمن، خطر سقوط را افزایش میدهند.
یکی از تغییراتی که با نزدیک شدن نوروز دیده می شود و چهره شهر را عوض میکند، <خانه تکانی> است. در روزهای آخر اسفند از بالای پشت بام یا ایوان خانههای شهر، فرش های شسته شده آویزان است .
خیلیاز پنجرهها بیپرده میشوند و کافی است یک ساعت در شهر بچرخی تا صدها نفر را ببینی که بالای نردبان رفتهاند و شیشهها و دیوارها را تمیز می کنند.
این سنت زیبا گاه در اثر عدم رعایت نکات ایمنی و سلامتی تبدیل به عاملی می شود که دردسرزا بوده و سلامت اعضا خانواده به ویژه خانمها را در معرض خطر قرار می دهد.
کتف درد، گردن درد، کمردرد، سوزش و خارش پوست دست و غیره از جمله رایج ترین عواقب و پیامدهای خانه تکانی غیر اصولی و نادرست است.
● خانه تکانی می زند به کمرت!
بدون شک کمر درد بزرگترین مشکلی است که زنان خانهدار هنگام خانه تکانی با آن مواجه میشوند. معمولا کمر درد روزهای آغاز سال نو خانم خانه را آزار میدهد. جابه جا کردن و یا بلند کردن اجسام سنگین بدون رعایت اصول صحیح، مهمترین عامل ابتلا به کمر درد است که گاه تا آخر عمر فردمبتلارارنج میدهد.
در این ایام خانمها فشار مضاعفی به جسم خودوارد میآورند، در صورتی که با یک برنامه ریزی صحیح میتوان قدم به قدم تمام امور مربوط به نظافت و تمیز کردن منزل را بدون به خطر انداختن سلامت و تندرستی جسم انجام داد.
برای آنکه دچار کمر درد نشوید بهتر است هنگام برداشتن اجسام از روی زمین و یا جابهجا کردن آنها، پشت خود را صاف نگه دارید و قوز نکنید بلکه زانوها را خم کرده و برای تحمل وزن جسم به عضلات پای خود تکیه کنید.
این کار موجب می شود فشار ناشی از وسایل سنگین بهجای کمر به مفصل ران منتقل شده و از گرفتگیهای عضلانی و دردهای ناگهانی عضلات به ویژه کمر جلوگیری شود.
همچنین اگر جسم سنگینی را از زمین بلند کردهاید، برای چرخش به جهت خاصی، هرگز بالاتنه خود را از محل کمر به آن سمت نچرخانید، بلکه تمام بدن را از محل پاها به آن سمت برگردانید.
متخصصان توصیه میکنند اشیاء سنگین را به سرعت و با یک حرکت سریع و ناگهانی از روی زمین بلند نکنید. هرگز در حالی که جسم دیگری را توسط یکی از دستهایتان بلند کردهاید، سعی نکنید با دست دیگر جسم سنگین دیگری را بلند کنید.اگر اصرار دارید هر دو بار را همزمان حمل کنید، ابتدا باری را که در دست دارید زمین بگذارید و سپس هر دو جسم را به طور همزمان و با هم بلند کنید.
توصیه میشود همیشه به هنگام بلند کردن اجسام سنگین، اول پاها را به اندازه عرض شانه ها باز کنید و بعد جسم مورد نظرتان را بلند کنید. این عمل باعث حفظ تعادل بدن می شود.
● ۱۳ فرمان برای خانه تکانی
۱) بهتر است زنان قبل از شروع کار به مدت ۰۱ تا ۵۱ دقیقه با حرکات ورزشی - نرمشی و کششی اندامهای فوقانی و تحتانی، بدن خود را برای کار آماده کنند.
۲) با برنامهریزی و تقسیم کار از انجام حجم زیاد کار در یک مدت زمان محدود خودداری کنند تا از فشار و استرس زیاد به اندام جلوگیری شود. ضمن اینکه اضطراب ناشی از انبوه کارها باعث فشار عصبی زیادی می شود .
۳) استفاده از لباسهای راحت نخی برای تبادل حرارت و استفاده از سیستم تهویهای مناسب،میتوان از بروز استرس گرمایی ناشی از حرارت کاست.
۴) با استفاده از مایعات به میزان زیاد ،آب و املاح از دست رفته بدن خود بر اثر تعریق را جبران کرده تا از بروز مشکلات و عواقب بعدی جلوگیری شود .
۵) استفاده از ماسک و پیشبند در صورت تماس با مایعات و مواد شیمیایی و سربند برای پیشگیری از آلودگی مو بسیار مفید است.
۶) در حین گردگیری از وارد کردن بیش از اندازه فشار به کمر خودداری کنید.
۷) برای جابجایی بار بیش از ۰۲ کیلوگرم از وجود یک یا دو کمک استفاده کنید و از رها کردن بار خودداری کنید.
۸) برای شست و شوی بخشهای فوقانی در و پنجره و دیوار به ازای هر ۲ تا ۳ دقیقه کار، مدت کوتاهی سر را پایین انداخته و به حالت استراحت قرار دهید.
۹) افراد مبتلا به مشکلات اسکلتی - عضلانی برای شستن در حمام از چکمه استفاده کنند و در غیر این صورت با رعایت نکات ایمنی بر روی سطوح لیز و لغزنده از دمپایی استفاده شود.
۱۰) حین استفاده از مواد شویندهای همچون وایتکس برای جلوگیری از آسیب ریه از دستمال ضخیم بر روی دهان، بینی و دستکش پلاستیکی برای جلوگیری از آسیب پوست استفاده شود.
۱۱) بهتراست که خانه تکانی در زمان غیبت کودکان در منزل صورت گیرد تا ضریب حوادث کاهش یابد
۱۲) نباید لوازم برقی با آب تماس داشته باشند و باید از ریختن آب بر روی کلید، پریز و سیم برق پرهیز شود.
۱۳) استفاده از وسایل غیر ایمن برای دسترسی به ارتفاع بالاتر و زیر پایی همچون جعبه و نردبانهای غیر ایمن، خطر سقوط را افزایش میدهند.(کنجکاو)
قاسم چراغی